VVD komt ondernemer tegemoet met langere koopzondag

De raad heeft ingestemd met het voorstel van de VVD om de koopzondagen op 24 en 31 december eenmalig te vervroegen.

De VVD heeft zich er hard voor gemaakt om winkels tijdens die dagen al om acht uur ’s morgens te mogen openen. De huidige regels laten opening vanaf het middaguur pas toe.

Een eenmalige verruiming rond de feestdagen is volgens de VVD nu wenselijk. De kerstdagen vallen op maandag en dinsdag; nieuwjaarsdag valt eveneens op maandag. ’De jaarlijkse verkooptopdagen vallen dit jaar daardoor ongunstig’, aldus de fractie in een motie die donderdagavond aan de orde komt. ’Enkele winkeliers hebben de gemeente daarom benaderd met de vraag om eenmalig en bij hoge uitzondering zondagmorgen - op vrijwillige basis - reeds vanaf 08.00 uur de winkels te mogen openen.’

De VVD denkt dat eenmalige verruiming voorkomt dat kopers hun kerstboodschappen in buurgemeenten gaan doen, zoals Gouda, Utrecht of Leiden.

De afgelopen jaren heeft de VVD fractie gestreden voor volledige vrijstelling van de winkeltijden, maar de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn was vorig jaar verdeeld over verruiming van de regels voor koopzondagen. 

Bron: VVD motie, Leidsch Dagblad